Se upp med det finstilta!

Som i alla affärer gäller det att vara noga med det finstilta när företaget ska välja vilket factoringbolag man ska samarbeta med. Ett till synes bra erbjudande kan vara mindre bra, eller renat av dåligt, när man synar det i sömmarna.

Att sälja företagets fakturor till ett factoringbolag kan vara ett utmärkt sätt att förbättra företagets likviditet och därigenom skapa utrymme för nya affärer eller nödvändiga investeringar.

Samtidigt gäller det att vara på sin vakt. Den procentsats som factoringföretaget tar ut kan variera från någon enstaka procent upp till drygt 6 procent eller mer på det fakturerade beloppet. Det gäller framför allt mindre och medelstora företag. För större bolag handlar det ofta om en ränta som sätts med utgångspunkt från exempelvis Stibor plus en marginal för att täcka factoringbolagets egna kostnader.

Dessutom kan det skilja avsevärt när det gäller vilka villkor som ingår i ett avtal, till exempel årsavgift och anslutningsavgift, men också bindningstid och kredittid, det vill säga hur lång kredittid man erbjuder (30, 60 eller 90 dagar).

Vi på Invoice Finance har arbetat med fakturaköp under många år. Som vi ser det bygger ett gott samarbete på ömsesidig respekt och förståelse. Därför har vi inga årsavgifter, anslutningsavgifter eller andra avgifter. Vi tillämpar inte heller någon bindningstid. Vill du veta mer om oss och hur vi kan bistå ditt företag är du välkommen att ringa 040-39 68 20 eller besöka vår hemsida.