Så hanterar ni bluffakturor

Just nu är det många företag som råkar ut för bluffakturor och vi vill därför dela med oss av våra bästa tips för hur ni bemöter denna typ av fakturor. Med rätt åtgärd slipper ni oroa er för att bli lurade.

 

Erbjudande som ser ut som en faktura eller myndighetsblankett

En del företag skickar ut erbjudande i form av en helt vanlig faktura med hopp om att ni ska nappa på erbjudandet. Det är lätt att tro att ni har gjort ett köp då alla företagsuppgifter redan finns registrerade på fakturan. Vissa företag skapar dessutom fakturor eller erbjudanden som ser ut som myndighetsblanketter, så var uppmärksam på vem som är avsändare innan ni fyller i sådana.

Är ni inte intresserad av erbjudandet bör ni riva sönder det och slänga det. Skulle ni vara intresserade av erbjudandet så se till att läsa all text och allt det finstilta samt kolla upp företaget innan ni tackar ja.

 

Faktura från företag som ni aldrig har varit i kontakt med

Bestrid fakturan genom att skriva följande text rakt över fakturan: ”Motsätter oss betalningsansvar beroende på att vi inte beställt dessa varor/tjänster, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras.”

Skicka en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser, helst mejladresser, med kopia till varningslistan@svenskhandel.se. Polisanmälan kan du göra här.

 

Felaktig faktura från företag som ni har varit i kontakt med

Om ni anser att fakturan inte stämmer överens med den överenskommelse eller det avtal som ni har gjort så bör ni kontakta företaget först för rättelse. Om ni har tecknat ett avtal eller om det muntliga avtalet är inspelat så be om att få en kopia på avtalet.

Skulle företaget inte svara på era förfrågningar så bestrider ni fakturan genom att skriva följande text rakt över fakturan: “Motsätter mig betalningsansvar eftersom fakturan inte stämmer med överenskommelsen, Svensk Handel informerade.”

Skicka en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser, helst mejladresser, med kopia till varningslistan@svenskhandel.se. Om företaget kontaktar er är det viktigt att ni bemöter dem och reder ut vad som är avtalat. Det kan ju trots allt bara handla om ett missförstånd.

 

Faktura från företag där ni anser er ha blivit vilseledda

Om ni har anledning att tro att det handlar om ett bedrägeri ska ni i första hand kontakta företaget och begära rättelse. Om ni har tecknat ett avtal eller om det muntliga avtalet är inspelat så be om att få en kopia på avtalet.

Skulle företaget inte svara på era förfrågningar så bestrider ni fakturan genom att skriva följande text rakt över fakturan: “Motsätter mig betalningsansvar beroende på ett vilseledande som är att anse som bedrägeri, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras.”

Skicka en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser, helst mejladresser, med kopia till varningslistan@svenskhandel.se. Polisanmälan kan du göra här.

 

Bestrida faktura från utländska företag

Har ni fått en bluffaktura eller ett erbjudande från ett utländskt företag som ser ut som en faktura så skriv följande text rakt över fakturan: “We reject this claim due to misleading information, the Swedish Trade Federation has been informed. A complaint will be filed with the police.”

Även här är det viktigt att Svensk Handel får en kopia på underlaget. Mejla dem på varningslistan@svenskhandel.se.

 

Varningslistan: Svensk Handel

I de flesta fall finns det inget att oroa sig för om man bemöter bluffakturorna på rätt sätt. Det skadar dock aldrig att vara proaktiv och ha koll på oseriösa aktörer. Svensk Handel varnar för bluffakturor, företag med oseriösa försäljningsmetoder och för erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande. Du hittar deras varningslista här.

 

Vi hjälper er

Invoice Finance är experter inom fakturering. Vi sköter utskick, bevakning och inbetalningar samt skickar påminnelser och inkassokrav om det skulle behövas. Vill ni dessutom snabba upp kassaflödet samt slippa oroa er för kreditförluster så kan vi köpa era fakturor.

 

Fördelar med Invoice Fakturaservice
  • Ni väljer själva vilka fakturor ni vill att vi ska administrera
  • Administrativ avlastning
  • Vi vårdar era kundrelationer

Läs mer om Fakturaservice.

 

Fördelar med Invoice Fakturaköp
  • Snabbare kassaflöde
  • Administrativ avlastning
  • Pengar direkt – Pengar på kontot inom 2 bankdagar
  • Ni väljer själva vilka fakturor ni ska sälja
  • Vi vårdar era kundrelationer
  • Jämnar ut effekterna av säsongsvariationer

Läs mer om Fakturaköp.